• Храм Покрова Пресвете Богородице

    Храм Покрова Пресвете Богородице

  • Храм Покрова Пресвете Богородице

    Храм Покрова Пресвете Богородице

  • 1
  • 2

У среду 23. октобра другог дана посете Епархији ваљевској Његово Високопреосвештенство Митрополит ташкентски и узбекистански Г. Викентије посетио је епархијски Радио Источник, где је са слушаоцима поделио утиске о свему доживљеном приликом посете нашем крају, а у Храму Покрова Пресвете Богородице служио је вечерњу службу са свештенством, а потом је у парохијском дому приређена вечера за драгог госта који је, како је рекао Владика Милутин, „тако јако горео од жеље да дотакне мошти Светог Владике Николаја и Оца Јустина“.

– Ви сте у овај храм донели велики благослов. Као високи званичник Руске Православне Цркве, одвојили сте време и с љубављу дошли и то никада нећемо заборавити. Молим Вас да и Ви не заборавите мене, моје свештенство и моје епархиоте! Данас у Лелићу сте рекли да смо срећни због великих светитеља које имамо у својој близини. Као Епископ ваљевски сам веома радостан што смо подарили честице моштију за Вашу митрополију, да донесете благослов наших светитеља Вашем народу – рекао је Епископ Милутин, благодарећи Митрополиту Викентију што ће његове поздраве пренети Његовој Светости Патријарху московском Г. Кирилу и Синоду РПЦ. Митрополит Викентије узвратио је речима благодарја свом домаћину на даровима који ће бити на окрепљење и зближавање наших народа.

– Надамо се да ће ове велике светиње обогатити све становнике Азије. Поднећу детаљан извештај Патријарху Кирилу, по чијем сам благослову дошао, а у нашим новинама ће бити подробно описано све што сам овде видео и доживео. Од срца Вам благодарим на топлом гостопримству! Окружили сте ме љубављу свих ових дана. Ушли сте у моје срце и добио сам још једног брата – Владику Милутина! Молићу се за Вас, Ваше свештенство и сав српски народ који је богат светитељима. Нека Вам Господ подари многа и блага лета – поручио је Митрополит Викентије и позвао Владику Милутина да дође код њега у Ташкент. За сећање на братски сусрет, Владика Милутин поклонио је Митрополиту Викентију посебно украшену бројаницу а потом и патерицу. По изласку из Покровског храма драге госте испратио је дечији хор „Хаџи Рувим“ са пригодним руским песмама.

Ј. Ј.

Беседе Владике Милутина и Митрополита Викентија можете послушсти кликом на слику

20191023 183757

Епископ ваљевски Детаљније
Епископ ваљевски Г.Милутин

Часописи и књиге

Дешавања у слици