• Храм Покрова Пресвете Богородице

    Храм Покрова Пресвете Богородице

  • Храм Покрова Пресвете Богородице

    Храм Покрова Пресвете Богородице

  • 1
  • 2

Величанствено је служити Свету Литургију заједно са православном браћом из Русије. У души се осећа велика и света руска земља. Наши народи били су распети, након чега је дошло васкрсење и ослобођење од безбожних власти. Уз Руску Цркву и народ се осећамо добро, истакао је Епископ ваљевски Г. Милутин на Светој Архијерејској Литургији у најстаријем ваљевском храму, којом је, по његовом благослову, началствовао Митрополит белгородски и старооскољски Г. Јован. Изданак ваљевског краја Свети Владика Николај Лелићки добро је познат руском народу. Његова се дела у највећој православној земљи већ годинама читају. Стога, за радост даривану богослужењем у Ваљеву и труд на јачању односа наших Цркава и народа, у име овдашњег свештенства и верника, Владика Милутин одликовао је Митрополита Јована Орденом Светог Владике Николаја, највишим признањем Ваљевске епархије.

Љубав сједињује наше Цркве и наша два народа. Љубав која, како у Посланици Коринћанима пише Свети апостол Павле, „дуго трпи и не тражи своје“. У земаљском животу често правимо грешке, заборављајући заповести Божје и удаљавајући се од Христа. Данас смо служили Свету Литургију и једним устима и једним срцем славили Христа, беседио је Митрополит Јован, уз преводилачко посредовање Епископа аустралијско – новозеландског Г. Силуана, који се богословски усавршавао на Духовној академији у Москви.

Служећи Литургију, осетио сам подршку владика, свештенства и свих вас. Били смо у јединству и то је најважније. Јер, када смо у јединству, приближавамо небо земљи, а на небесима нема граница, даљина и разлика у националностима. Тамо душе опште. Ја сам данас општио са вашим душама и оне су предивне јер љубите Христа, а управо у Христу налазимо снагу да би могли да живимо. Христос је средиште нашег живота – истакао је Митрополит Јован.

Савремена цивилизација покушава да истисне Христа и нуди нам неке друге путеве. Наши народи су, без обзира на ратове, репресије и друге немиле догађаје, опстали јер нас Христос васкрсава, закључио је Митрополит Јован. Он је заблагодарио Владики Милутину на благослову да предводи литургијско сабрање, ученику Светотројицке Лавре Владики Силуану и свим свештеницима и верницима на подршци. Посебно благодарје руски архијереј упутио је архимандриту Михаилу (Биковићу), игуману манастира Јовања, на дивном појању козачких песама током јучерашњег дана.

„Сви смо једно у Христу Господу“, порука је Светог апостола Павла, у потпуности оличена у данашњој саборности. Односи међу нашим епархијама убудуће ће се развијати, најавио је Митрополит Јован. Радиће се на томе да што више поклоника из Русије походи светиње Епархије ваљевске, као и да овдашњи парохијани оду на поклоњење храмовима и манастирима сестринске Руске Православне Цркве.

 

 

 

 

 

Епископ ваљевски Детаљније
Епископ ваљевски Г.Исихије

Часописи и књиге

Дешавања у слици