• Храм Покрова Пресвете Богородице

    Храм Покрова Пресвете Богородице

  • Храм Покрова Пресвете Богородице

    Храм Покрова Пресвете Богородице

  • 1
  • 2

На Богојављење лета Господњег 2008. блаженопочивши Епископ ваљевски Г. Милутин благословио је почетак радова на обнови фрескописа у Храму Покрова Пресвете Богородице. Уз Божју помоћ и дарове људи добре воље, ово богоугодно дело је завршено и велика је радост управо у овом великом дану за Цркву Христову упутити благодарје Господу и свима који су себе уградили у фрескопис, остављајући потомцима у аманет ову дивну светињу, рекао је у празничној проповеди старешина Храма Покрова Пресвете Богородице протојереј‒ставрофор Зоран Јаковљевић.

Подсетивши на догађај крштења Господа Христа у водама Јордана, чина којим Спаситељ показује Својим примером људима шта им је души на корист, и јављање гласа Оца небеског и Духа Светога у обличју голуба на рамену Христовом, прота Зоран Јаковљевић указао је на значај речи Светог Јована Крститеља: „Покајте се, јер се приближи Царство небеско“. Речи, које и ми данас треба пажљиво да послушамо.

И нама Свети Јован упућује данас овај спасоносни позив „Покајте се“. Он тражи да и ми припремимо пут свој. Да очистимо стазе срца свога од рђавих помисли и штетних жеља. Да избацимо све нечасне речи из уста својих, која су нам дата да славимо и хвалимо Бога. Тиме ћемо да приправимо пут да би Господ могао несметано да се усели у душе наше. На тај начин ћемо доживети да у срцу и души осетимо присуство Свете Тројице и духовно доживимо Бојављење – поручио је старешина Покровског храма протојерје‒ставрофор Зоран Јаковљевић.

Након Свете Литургије, којом је началствовао протојереј–ставрофор Радомир Алексић, од најстарије градске цркве до Трга Војводе Мишића је уприличена традиционална богојављенска литија. Крај чесме на тргу одслужено је Велико освећење воде, а потом положен Часни Крст са мермерног моста у Колубару. Молитвена поворка се потом вратила у порту храма, одакле су верници понели освећену воду својим домовима.

Јадранка Јанковић

 

Епископ ваљевски Детаљније
Епископ ваљевски Г.Милутин

Часописи и књиге

Дешавања у слици