• Храм Покрова Пресвете Богородице

    Храм Покрова Пресвете Богородице

  • Храм Покрова Пресвете Богородице

    Храм Покрова Пресвете Богородице

  • 1
  • 2

 „Да се богат сиромаха сети...“ поклич Светог Владике Николаја и данас одјекује. Одјекује и делом твори нове непролазне тренутке у срцима оних који дају и који са даровима дому одлазе. Бити богат мерено банковним рачуном безначајно је за сваког који осећа. Сиромаштво, пак, лако видљиво, а дар увек велик кад га бар на тренутак покрије. Да не заборавимо ближње, Свето јеванђеље нас сваког дана позива. Празнични су посебни, јер у њима нам је времена за заједничарење више, а трпезе место окупљања и изобиља. Да на њима увек нечег буде, Православна народна хришћанска заједница „Воздвиженије Часног Крста“ стара се током целе године, јер много је оних којима штошта недостаје. За Божић, како традиција учи, на њој је печеница. Да је свако за ручак има, братство при Покровском храму успева да омогући уз помоћ племенитих људи, који знају да се свако добро дељењем умножава. У раним јутарњим сатима, у парохијском дому најстарије ваљевске светиње, архијерејски намесник први ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић, духовник ПНХЗ-а протојереј – ставрофор Милинко Јовић и председник Црквеног одбора Бранислав Ковачевић дочекали су кориснике помоћи братства и, уз кафу и кувано вино, срдачно са њима поразговарали.

Овим сабрањем крунише се мисија братства у години за нама. Са великом радошћу, јер се дела милосрђа стално умножавају, рекао је протонамесник Дарко Ђурђевић. Данас би свако требало да осећа радост празника, јер је Господ дошао због свих нас. Он припада свима и црква је дом свих нас. Господ тражи да покажемо љубав. Ми смо се трудили да то данас учинимо и јако нам је драго што смо сви заједно данас овде - рекао је отац Дарко Ђурђевић. Стотинак породица даривано печеницама, али и крстићима, календарима, кадионицама, књигама Светог Владике Николаја и којечиме још што домове обогаћује. Да и они који нису у могућности да дођу буду даривани, потрудио се прота Драган Алексић, који је лично до кућних прагова отпремио дарове.

ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“ одавно је препознатљива у Ваљеву и околини по својим милосрдним активностима. Њихов труд препознају добри људи са свих страна, те је број оних који желе да их материјално подрже из дана у дан све већи. Набавку печеница ове године помогли су многи, понајвише братство манастира Лелић и породице Алимпијевић, Лекић и Малишевић из Ваљева.

Након тога служена је Божићна јутарња Литургија на којој је поред великог броја задовољних грађана учествовало и доста мале деце која су се сва причестила.

Епископ ваљевски Детаљније
Епископ ваљевски Г.Исихије

Часописи и књиге

Дешавања у слици