• Храм Покрова Пресвете Богородице

    Храм Покрова Пресвете Богородице

  • Храм Покрова Пресвете Богородице

    Храм Покрова Пресвете Богородице

  • 1
  • 2

Празник Свете Педесетнице је у молитвеном присуству више стотина верника прослављен у најстаријем ваљевском Храму, посвећеном Покрову Пресвете Богородице. Већина њих је током Свете Литургије плела венчиће од траве, испуњавајући тако један од древних црквених обичаја. Беседио је ђакон Драган Станојевић који је говорио о благодати Духа Светога, као и о томе како он испуњава и оживотворава све око нас. „Када се благодат усели у нас треба да је негујемо и чувамо и држимо у себи“, истакао је ђакон, додајући да су Света Литургија, Свето причешће и сједињење са Христом најсавршеније примање Духа Светога, који није само привилегија непорочних људи. „Свако од нас има Духа Светога , он нема људску логику, већ се усељава у сваког ко га иште“, закључио је беседник, честитајући празник сабранима, уз жељу да по вери и делима буду чеда Цркве. Светом Литургијом је началствоао протојереј-ставрофор Драгиша Петровић, саслуживало је братство светиње, а појала је певница. По завршетку Свете Литургије, свештеници су служили вечерње које је посвећено Духу Светоме и садржи мољење да се као на дан даровања Светог Духа апостолима у нама обнови благодат Светог Духа.

Беседу ђакона Драгана Станојевић можете послушати кликом на слику

20220612 094501

 

Други дан Свете Тројице – Духовски понедељак молитвено је прослављен у Храму Покрова Пресвете Богородице Светом Литургијом коју су служили протојереј-ставрофор Зоран Јаковљевић и ђакон Илија Јокић. Појала је певница у молитвеном присуству верника. О величини, значају и околностима под којима се Црква родила, односно о празнику Духови, говорио је ђакон Илија Јокић. Подсетио је да су храмови испуњени травом која је боја природе и која симболично представља боју Духа Светога. „За овај празник је Свети Јустин рекао да њега нема, не би било ни нас“, истакао је ђакон, честитајући славу граду Ваљеву, а празник свима сабранима.

Трећи дан Педесетнице – Духовски уторак, литургијски је прослављен у Храму Покрова Пресвете Богородице. У молитвеном сабрању верника, а уз појање певнице, молитвено сабрање је предводио протојереј-ставрофор Драгиша Петровић. Саслуживало је више свештенослужитеља, а о величини и значају Духова беседио је протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник ваљевски први. Говорећи о Цркви која постоји више од 2000 година, и која ће постојати до Страшног суда, отац Дарко је рекао да је она оприсутњење Духа Светога, његова пројава на земљи. И како год ко посматрао и ма шта мислио о Цркви, она је заједница свих оних који су примили крштење, а самим тим и Духа светога. „Зато је крштење лична Педесетница“, подвукао је беседник. „Кад кажемо да је Црква Духа Светога, она ће као таква увек постојати. Увек ће тешити, храбрити оне који јој долазе“, закључио је светотројично слово отац Дарко.

Епископ ваљевски Детаљније
Епископ ваљевски Г.Исихије

Часописи и књиге

Дешавања у слици