• Храм Покрова Пресвете Богородице

    Храм Покрова Пресвете Богородице

  • Храм Покрова Пресвете Богородице

    Храм Покрова Пресвете Богородице

  • 1
  • 2

IMG 0532

MEШОВИТИ  ХОР „ХАЏИ РУВИМ“

Мешовити хор Ваљевске цркве „Хаџи Рувим“ основан је 18. априла 1993. године при Цркви Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву. Назив је добио по архимандриту манастира Боговађа, Хаџи Рувиму нешковићу, једној од најугледнијих личности међу Србима крајем 18. века. Поред редовног певања на Светим Литургијама и другим црквеним обредима, хор је имао и велики број концерата у Србији, Црној Гори, Републици Српској, Румунији, Мађарској, Аустрији, Немачкој, Чешкој и Словачкој.

Поводом 2000 година Хришћанства, са благословом Епископа шабачко- ваљевског Г. Лаврентија, хор је снимио први компакт диск и касету духовне музике под називом „Богородице Дјево“. Године 2005. хор учествује на фестивалу „Хорови међу фрескама“ у Београду и за свој наступ добија веома значајна признања, а затим по позиву организатора учествује у натпевавању хорова на манифестацији „Мокрањчеви дани“ у неготину и осваја треће место. Ови успеси су били повод да хор изда свој други компакт диск „Тебе појем“, на коме је заступљена духовна музика наших простора и страних аутора. Хор „Хаџи Рувим“ за Васкрс 2006. године снима нови, трећи у низу, компакт диск са симболичним називом „Наше Химне“. Октобра 2006. године, са благословом Епископа нововаспостављене Епархије ваљевске Господина Милутина, хор је представљао нашу земљу на 18. „Хорским данима“, интернационалном хорском фестивалу у Трнави у Словачкој и освојио 1. место у категорији духовне музике и 2. место у категорији световне музике.

Године 2007., поред бројних наступа у нашој епархији и Србији уопште, хор бележи и изузетан наступ у Београду- концерт у галерији САНУ поводом 60. годишњице постојања Института за српски језик САНУ и међународног научног скупа „Стандардизација старословенског ћириличног писма и његова регистрација у УНИКОД-у. Године 2008., након успешне турнеје по Европи (Словачка- Приевидзе, Чешка- Праг, Аустрија- Линц и Немачка- Берлин), хор је имао и два значајна наступа у нашој држави: на 1. Фестивалу православне музике у Нишу (у оквиру Интернационалних хорских свечаности) и манастиру Студеница, где је са благословом Српске Православне Цркве одржана 17. Летња духовна академија православне хорске музике. Част да отвори ову манифестацију припала је хору „Хаџи Рувим“. Од 2001. године, Црква Покрова Пресвете Богородице и хор „Хаџи Рувим“ организују у Ваљеву смотру хорске музике под називом „Госпојински сусрети црквених хорова“. На овој манифестацији сваке године учествују црквени хорови из Србије, Црне Горе и Републике Српске. Од 2009. године сусрети добијају интернационални карактер, будући да је на овој свечаности духовног појања наступио и један страни хор, хор свештеника Пољске Православне Цркве из Варшаве. Епископ ваљевски г. Милутин одликовао је хор Орденом Светог Владике Николаја. Председник- духовник хора од оснивања био је протојереј Милорад Средојевић, а од јануара 2000. протојереј Драган Алексић. Почетком 2009. године, за духовника хора постављен је јереј Бранко Чолић. Хором је до 2003. дириговала проф. Слађана Торбица, од јануара 2004. проф Драган Васиљевић, а од септембра 2009. диригент је проф. Милица Степановић- Бабамилкић.                    

IMG 3477 Copy

ДЕЧЈИ ХОР „ХАЏИ РУВИМ“

Дечји црквени хор „Хаџи Рувим“ при Храму Покрова Пресвете Богородице основан је 1997.године, са циљем популаризације духовне музике међу млађим генерацијама и образовања  појачања Мешовитом црквеном хору „Хаџи Рувим“. Након трогодишње паузе (2007-2010), хор почиње са радом у априлу лета Господњег 2010.

Дечји црквени хор “Хаџи Рувим“,  под покровитељством Храма Покрова Пресвете Богородице,  будним оком духовника и председника хора,протонамесника Бранка Чолића, и под уметничким руководством проф. Вање Урошевић, ради у овом саставу од априла 2010.године. Од тада функционише као део цркве, равноправно са народом који у цркву долази на богослужења,где својим певањем остварују и унапређују таленат од Бога им дат да Га песмом прослављају. У хору певају деца предшколског и школског узраста.Најважнија улога хора  јесте учешће  на богослужењима, али се на пробама уче и композиције других жанрова. На репертоару Дечјег црквеног хора „Хаџи Рувим“ налазе се српске и руске духовне  и народне композиције, многе композиције из опуса Стевана Стојановића- Мокрањца, забавне песме које имају моралну поруку у духу наше вере, песме модерних аутора духовне музике, националне композиције и наравно Света Литургија.

Дечји  хор је у мају 2013. наступио на Фестивалу дечјих хорова Србије (ФЕДЕХО),у организацији Дечијег културног центра Београд. Поред ваљевског ансамбла, наступило  је још 20  градских, црквених и хорова средњих и основних музичких школа и гимназија. У тој конкуренцији, Дечји црквени хор „Хаџи Рувим“  је освојио Прву награду за најбоље извођење класичне композиције и треће место жирија публике. Хор  је имао запажен наступ и на 45. Хорским  данима у Шапцу, 19. маја 2013. године . На тој смотри освојена је  прва награда са 92 поена. Наредне године, дечји хор осваја златну медаљу на Мајским музичким свечаностима у Бјељини са 95.25 поена, а са републичког  такмичења  у старијој категорији на Фестивалу дечјих хорова (ФЕДЕХО 2014.) осваја три значајне награде: за најбоље извођење фолклорне композиције, награду за најбољег диригента  проф. Вањи Драгојловић (сада Урошевић) и друго место по мишљењу стручног и дечјег жирија. Такозвани жири публике чинили су  ученици пет основних и средњих школа из Београда, а на фестивалу је наступило 28 хорова.Током 2015.године, Дечји хор „Хаџу Рувим“ ниже нове успехе. На Фестивалу дечјих  хорова (ФЕДЕХО 2015), хор осваја две најзначајније награде: победник фестивала и награду за најбољег диригента. Тим поводом учествује и на фестивалу Радост Европе. Исте године, осваја и златну медаљу на Мајским музичким свечаностима у Бијељини. На  Првом ХорФест - у у Ваљеву (2016.) осваја другу награду, а на Мајским музичким свечаностима у Бијељини, такође 2016., златну медаљу у категорији дечјих хорова. Најновије успехе постиже на Другом ХорФесту у априлу 2017. Овом приликом осваја награду победника категорије дечјих хорова и високу прву награду  (98 поена) и бива други рангиран хор на Фестивалу, будући једини хор у категорији духовне музике за дечје хорове. Под покровитељством издавачке куће „Чувари“ из Београда, 2015.године Дечји црквени хор „Хаџи Рувим“ објављује  CD духовних песама за децу и младе под називом „Ко то грли мог Данила“. Две године касније, светлост дана угледао је диск „Роди нам се Господ“, посвећен Божићу и Васкрсу. Током целе године, својим наступима, бројним целовечерњим тематским концертима неуморно улепшава Свете Литургије,  градске свечаности, духовне трибине и празнична окупљања, а пре свега богослужења у Храму Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву.

Од 2018. године, духовник Дечјег и Мешовитог црквеног хора „Хаџи Рувим“ је ђакон Драган Станојевић, свештенослужитељ при Покровском храму и вероучитељ у Економској школи Ваљево.

Епископ ваљевски Детаљније
Епископ ваљевски Г.Исихије