• Храм Покрова Пресвете Богородице

    Храм Покрова Пресвете Богородице

  • Храм Покрова Пресвете Богородице

    Храм Покрова Пресвете Богородице

  • 1
  • 2

Православна народна хришћанска заједница при Храму Покрова Пресвете Богородице, основана далеке 1928. године на иницијативу Светог Владике Николаја, и ове 2017. свечано је прославила своју крсну славу –  Воздвиженије Часног Крста, у народу звано Крстовдан. У част празника, у најстаријем градском храму служена је Света Литургија, у којој је молитвено учествовао Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин. По богослужењу, преломљен је славски колач и у парохијском дому приређене агапе за све који су дошли да са богомољцима наших дана умноже славске радости-

 

Иако су ретки непосредни сведоци међу нашим савременицима, велики богомољачки сабор који је дан уочи Крстовдана, 26. септембра 1937. године, у Ваљево довео близу 40 хиљада следбеника Епископа жичког др Николаја (Велимировића) до данас се памти и препричава. Памти,као трећи устанак у коме су честити синови Ваљева проливали крв. У Првом српском устанку, беседио је тада на сабору Владика Николај, за крст часни и слободу златну погинули су дични кнежеви Илија Бирчанин  и Алекса Ненадовић , Хаџи Ђера, Хаџи Рувим, браћа Недићи... Другим устанком лелићки Златоуст назвао је Велики рат, када је у борби против аустроугарских снага Ваљево дало хиљаде храбрих солдата, жена, деце... Трећи устанак управо је народни протест у сусрет Крстовдану какав се по бројности, поретку и једнодушности не памти у историји. За част и похвалу целом нашем народу, беседио је новопросијавши Божји угодник... Побунио се тада народ против Конкордата (потписан 1935. између Ватикана и Краљевине Југославије),за који је Патријарх српски Варнава (Росић) тврдио да угрожава државни суверенитет Србије и чини штету националној Цркви. Патријарх Варнава, како је народ чврсто веровао, убрзо отрован. Важно је да ове догађаје не заборавимо јер и данас живимо у сличним друштвеним околностима, истакао је у празничној беседи духовник ПНХЗ Ваљево протојереј Милинко Јовић. Оно што смо од предака у наслеђе добили, што је сузама и крвљу сачувано и од Бога испрошено, мора се чувати.

Да ли треба да се плашимо, драга браћо и сестре? Ако читамо Откривење Јованово, пророчке речи апостола и светих отаца, препознаћемо „звери“ које су дошле у овај свет... Ми хришћани не треба да се плашимо, већ да поносно са чврстом вером, обасјани светлошћу крсног знамења, кренемо путем Победитеља Христа. Зар Он није рекао следбеницима Својим:“Не бој се мало стадо!“ Следбеницима, којих је била једна шака у Римској империји... Те речи су се обистиниле. Хришћани су преживели сва земаљска царства и задобили Вечно Царство на небу – рекао је прота Милинко Јовић.

За трпезом љубави у парохијском дому Покровске цркве, Епископ ваљевски Г. Милутин честитао је славу члановима Православне народне хришћанске заједнице, који настављајући дело некадашњих мисионара из народа шире Реч Божју данас, организујући поклоничка путовања и помажући на разне начине десетине суграђана. Публикација „Трећи ваљевски устанак“, која садржи чувену беседу Светог Владике Николаја о Крстовдану у Ваљеву и неколико прелепих црно – белих фотографија, а коју су ваљевски богомољци даривали верницима, данас је посебно актуелна и с пажњом би је требало читати, истакао је Владика Милутин.

Публикацију „Трећи ваљевски устанак“ издала је ПНХЗ Ваљево уз благослов Епископа Милутина. Уредници издања су протојереј – ставрофор Зоран Јаковљевић, протојереј Милинко Јовић, протонамесник Дарко Ђурђевић и протонамесник Слободан Алексић (технички уредник).

 

 

Ј. Ј.  

Епископ ваљевски Детаљније
Епископ ваљевски Г.Исихије

Часописи и књиге

Дешавања у слици